С мащабна кампания Сливен ще отбележи Международния ден за борба с HIV/СПИН – 1 декември. Кампанията се организира от сдружение „Жажда за живот“ в партньорство с Младежки дом, Сдружение „Блян за романтика, цветя и космос“, Обществен съвет „Хипократ“, Кожно-венерически диспансер, Военен клуб. За поредна година неправителствени организации и институции обединяват усилията си в промотирането на безрисково сексуално поведение.

Началото на проявите ще бъде поставено от 12:00 до 14:00 на площата пред бившето кино „Българка“, където ще бъдат разположени информационни щандове на организаторите на кампанията. Там всеки желаещ ще може да получи информационни материали, презервативи и първична консултация за ХИВ/СПИН.

След това в Градската градина в 14:30 часа млади хора от сливенски училища ще вземат участие в спортен маратон. В знак на съпричастност младежите ще изрисуват с телата си червената лентичка, която е символ на борбата с нелечимата болест.

През целия ден на място в Диспансера по кожно-венерически болести ще се извършват безплатни моментни тестове за ХИВ/СПИН.
Мащабен ще е и финалът на АНТИСПИН кампанията в Сливен. Вечерта от 19:00 часа в залата на Военен клуб Сливен ще се състои образователен концерт с участието сливенски таланти. На сцената ще се представят групите „Онлайн“ и „Ново двайсе“, Илин Папазян, Ruthless, Балет „Империя“, Мария Вълчева, Спортни танци с участници с ученици от ПМГ и „Огнени момичета“ от с. Самуилово. Час по-рано във фоайето пред залата всеки желаещ ще има възможност да провери безплатно и анонимно своя ХИВ-статус.

В АНТИСПИН кампанията ще вземат участие и доброволци по Европейска доброволческа служба на програма Еразъм+, с което отбелязваме 20 години ЕДС.

Организаторите на кампанията от сдружение „Жажда за живот“ и партньорите от Младежки дом, Сдружение „Блян за романтика, цветя и космос“, Обществен съвет „Хипократ“, Кожно-венерически диспансер, Военен клуб призовават младите хора към безрисково сексуално поведение.


Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността.