Даниел Серано Мерино е доброволец в сдружение „Жажда за живот“ – Сливен. Той е на 19 години и е от Испания. Роден е в град Aguilar de Campoo, Испания. Разказва, че градът не е много голям, в него живеят около 7 000 души. Определя го като тихо и уютно място. Даниел е в България по проект „Връстници обучават връстници за превенция на сексуално предавани болести“ на сдружение „Жажда за живот“, финансиран по програма Еразъм+.

Даниел разказа, че в свободното си време обича да бъде с приятелите си и често спортува, за да поддържа формата си. Според него спортът е един от най-здравословните фактори за комфорта на тялото и ума. Също така обича да се усамотява и самоанализира.

Първите му впечатления от България и Сливен не са много положителни. „Защото когато дойдох в България небето беше облачно и хората изглеждаха недружелюбни“, сподели Даниел и допълни, че след като се е срещнал по-отблизо с хората в Сливен и България е разбрал, че те са интересни и много по-различни от града от който идва.

В хората Даниел цени най-много личността, характера и искреността. Харесва хора, които са честни и казват това, което мислят без да се страхуват от последствията. И още – предпочита да бъде обграден от хора, които го карат да се развива и усъвършенства.

По думите на Даниел светът би могъл да бъде по-добър, ако хората са по-честни и действат повече със сърцето си. Като лоша страна у хората Даниел посочва слабостта към парите, защото „ние всички сме богати или бедни, но преди всичко сме човеци“. Младежът харесва хора, които обичат да са на открито, сред природата.

В себе си Даниел желае да промени реакциите си в ситуации на напрежение и стрес. Понякога изпада в слабости, действа импулсивно и допуска грешки с непремерени думи към хората, които обича.

За него доброволчеството е една стъпка напред към по-широкото познаване на света и различните култури. Според Даниел доброволческата работа би могла да му помогне за по-успешното му бъдеще.