Десетки младежи изследваха безплатно и анонимно своя HIV-статус на 1 декември в Сливен. Мобилна лаборатория на Диспансера по кожно-венерически болести бе разположена пред залата на Военния клуб, където се състоя заключителен за антиСПИН кампанията концерт.

На сцената пред пълна зала се представиха групите „Онлайн“ и „Ново двайсе“, Илин Папазян, Ruthless, Балет „Империя“, Мария Вълчева, Спортни танци с участници с ученици от ПМГ и „Огнени момичета“ от с. Самуилово. По време на концерта бяха представени интерактивни презентации и видеоматериали с любопитна информация за ХИВ/СПИН.

Дейностите в АнтиСПИН кампанията в Сливен на 1 декември бяха организирани от сдружение „Жажда за живот“ в партньорство с Младежки дом, Сдружение „Блян за романтика, цветя и космос“, Обществен съвет „Хипократ“, Кожно-венерически диспансер и Военен клуб.

През целия ден на различни места в града доброволци консултираха младежи от Сливен за опасностите от заразяване с ХИВ и начините за предпазване. В обедните часове на открити щандове на площада пред бившето кино „Българка“ бяха раздадени стотици презервативи и множество атрактивни информационни материали. Непредвидено и по свое желание в кампанията се включиха и заведения около площада, които по атрактивен начин изненадваха посетителите си, насочвайки вниманието им към опасната и нелечима болест.

Успоредно с това в Градската градина се състоя спортен маратон за ученици от града. В него взеха участие близо 30 деца, а победител в надпреварата стана Ивайло Димитров.

В АНТИСПИН кампанията на 1 декември в Сливен активно участие взеха и доброволци по Европейска доброволческа служба на програма Еразъм+, с което отбелязахме 20 години ЕДС.

Целта на кампанията в Сливен, както и в национален мащаб, организирана от „Жажда за живот“ имаше за цел свеждане до минимум на новите случаи на ХИВ-инфекцията, нулева дискриминация към хората, живеещи с вируса, и нулева смъртност, свързана със СПИН.

Още снимки и видео от 1 декември може да откриете във Фейсбук страницата на Жажда за живот