Първото зъбче на детето се появява през първата година. До 2 ½ години порастват всичките 20 млечни зъба.

Препоръки за здрави зъбки:

 • При поникването на зъбчетата децата може да са много неспокойни, да отказват храна, както и да се наруши сънят им. При поява на някои от тези проблеми може да облекчите детето, като използвате успокояващи гелчета, които се предлагат в аптеките, а в редки случаи и болкоуспокояващи средства. Но ако около мястото на прорастването на ново зъбче забележите голяма подутина, която е силно зачервена и/или има лилавеещ връх, непременно посетете зъболекар.
 • Добре измитите и подходящи за малки деца специализирани силиконови чесалки подпомагат по-лесното и правилно прорастването на нови зъбчета при децата. Добър ефект има и изстудената в хладилника хавлиена кърпа, която се дава на детето да дъвче.
 • Хигиена на зъбите.Почистването на зъбите трябва да започне още от първото зъбче. Първоначално можете да миете зъбите с марля, навлажнена с 3% кислородна вода, закупена от аптека. Постепенно се преминава към ползване на четка за зъби и паста, съобразени с възрастта на детето. Ежедневно почиствайте зъбите сутрин и вечер след хранене! Четката за зъби сменяйте на три месеца. Създайте навреме навик у детето за грижа към зъбките и бъдете пример за него.

Съвети за хранене с отношение към зъбките:

 • Храненето на детето трябва да е разнообразно и балансирано.
 • Преустановете неограничения прием на сладки течности (сокове, мляко за кърмачета в шише с биберон) и храни през деня или в леглото, както и приема им вместо междинни хранения.
 • Честото използване на биберон, потопен в сладък разтвор преди заспиване на детето, е изключително вредно за зъбките!
 • При кърмачетата с поникнали зъбки трябва да се преустанови заспиването, при което се пие мляко за кърмачета от шише, както и нощната му неограничена консумация.
 • Препоръчително е приучаването за ползване на чаша до 1 година. 

Преглед при зъболекар

 • Първият преглед при зъболекар е добре да се направи при появата на първото зъбче и не по-късно от 1-годишна възраст.
 • Ранните прегледи и срещи със зъболекаря дават възможност на детето да не се страхува от зъбни манипулации в по-късна възраст, както и възможност детето да бъде приучено навреме на правилни хигиенни техники.
 • След това прегледите от зъболекар са на всеки 6 месеца. 

Флуор

Флуорът предпазва зъбите на децата. Консултирайте се със зъболекар за подходящия прием на флуор според съдържанието му във водата на детето ви!

Знаете ли, че профилактичната доза на флуора за деца до 3-годишна възраст е 250 ppm за едно миене на зъбки и това съдържание е съобразено с факта, че децата до тази възраст поглъщат пастата за зъби? Тази доза се постига, когато количеството паста за едно миене е колкото грахово зърно. Добре е да се съобразява и допълнителният прием с питейната вода.

Възможно е още с пробива на зъбче да забележите върху него бяло, жълтеникаво или кафеникаво петно. Консултирайте се с вашия зъболекар. Това петно може да е начален кариес и може да е в резултат на проведено медикаментозно лечение или последица от прекарани заболявания. Може да е резултат и от определени вещества и храни, под чието въздействие сте били по време на последните месеци от бременността или детето е било до първата година от живота си. Причината може да се установи от детски зъболекар и също той може да ви препоръча правилно лечение или профилактика.

Вредни навици

Знаете ли, че ако детето ви обича да заспива с пръст в уста или смучейки крайче на одеяло, или спи с отворена уста, това може да доведе до трайна деформация в подреждането на зъбите или хронично възпаление на венците? Затова е добре тези навици да се преодолеят до третата година на детето. Ако не успявате, е добре да се консултирате с детски зъболекар. Той ще ви препоръча подходящи техники и средства за преодоляване на проблема.

Източник: УНИЦЕФ