Сдружение „Жажда за живот“ бе домакин на регионалния форум „Всяко бебе е безценно“, който бе посветен на достъпа до здравни грижи на бременните здравнонеосигурени жени. Инициативата е в рамките на проекта „С грижа от 0 до 3“ – „Наредба №26 в действие: за повече здрави бебета и щастливи майки“, който се финансира от „Тръст за социална алтернатива“ и който се изпълнява от коалиция от граждански организации, ангажирани с детското и майчиното здраве. Фокус на проекта е промяната на Наредба 26 на МЗ, която регламентира един безплатен преглед при гинеколог, безплатно раждане и нищожен пакет медицински изследвания за всяка неосигурена бременна жена. Реалността показва, че прегледи по наредбата не се прилагат повсеместно в страната и съществуват редица пречки пред гинеколозите да се възползват от тази възможност в грижата за неосигурени бъдещи майки. В следствие на това близо 7000 бебета всяка година се раждат от непроследена от специалист бременност, като не малък е броят на тези, които се раждат недоносени или с увреждания.

Участници във форума бяха здравни специалисти (гинеколози и неонатолози, медицински сестри), преподаватели в Медицинския институт в гр. Сливен, юристи, представители на местната и държавната администрация, здравни и социални институции и нестопански организации. Присъстваха и граждани и родители, подкрепили подписката „Всяко бебе е безценно“.

Експертите от сдружението „Жажда за живот“ представиха резултатите от националната гражданска инициатива и кампанията за промяна на Наредба 26 на МЗ. „Промяната е наложителна – с цел да се гарантира равен достъп до качествени медицински услуги на всички бременни жени – здравноосигурени и неосигурени“, коментира д-р Стефан Стефанов, председател на сдружението.

Бяха обсъдени възможностите Наредба 26 да работи реално, както и конкретните предложенията за нейната промяна, които са представени на вниманието на Министерство на здравеопазването и на Комисията по здравеопазване в 47. Народно събрание. Представени бяха актуални данни и аргументи от проучването „Цената на безразличието“, което аргументира необходимостта от промени.

Д-р Екатерина Семитчиева, дългогодишен акушер-гинеколог, сподели възмущението си от факта, че в съществуващия сега пакет от лабораторни изследвания по Наредбата липсва най-важното изследване – за кръвната група на бременната жена. „Всеки специалист, уважаващ себе си и живота на родилката и бебето знае, че не е нормално да проследи бременността и да заложи името си и да поеме отговорността, ако не знае кръвната група на бъдещата майка“, коментира специалистът.

Присъстващите коментираха и нежеланието да се пригала регламентираното в наредбата. Според тях отчитането на прегледите е тромаво, процедурата е сложна, плащанията се бавят понякога с три месеца.

С изказвания в срещата участваха ръководителят на неонатологичното отделение в МБАЛ „д-р Иван Селемински“ д-р Таня Праматарова, председателят на Общинския съвет в града Димитър Митев, заместник -областният управител Пепа Генчева и др. По данни на РЗОК, Сливен е сред градовете, които работят по Наредба 26. Експертите коментираха, че много бременни са насочвани за преглед от специалист от Центъра за майчино и детско здраве, който функционира на територията на града. Преподавателите от Медицинския институт във Варна- филиал Сливен поканиха експертите от сдружението на среща със студенти по акушерство и допълниха, че техни студенти могат да бъдат доброволци в подкрепа на дейностите на сдружението.