Тази седмица разработихме нова тема в ромското училище: житейски умения, най -важното от които е осъзнаването на таланта и способността да се фокусира върху мотивацията за постигане.

Смятахме, че това е важна тема за развитие в училището, където децата имат отчаяна нужда от признание за работата и способностите си, нещо, което през повечето време не получават нито от родителите си, нито от учителите си.

Искахме да подчертаем факта, че всеки от нас има различни способности, таланти и качества, различни видове интелигентност; че следователно не трябва да се чувстваме обезкуражени, ако другите не осъзнаят веднага нашата стойност.

Понякога родителите и учителите може да не виждат тази уникалност, която е вътре в нас, така че може да се чувстваме осъдени на посредственост.

Възрастните може трудно да приемат бунтарската и творческа страна на децата, защото това е израз на уникалност на характера, който се възприема като опасен, нетрадиционен, противоречив или просто неразбираем.

Ето кратко обяснение на факта от поета Халил Джибран.

В книгата му „Пророкът“ има глава, посветена на децата; когато една жена пита „пророка“ по тази тема, това е, което мъдрият мъж отговаря:

”Децата ви не са ваши деца.

Те са синове и дъщери на копнежа на Живота за себе си.

Те идват чрез вас, но не и от вас,

и въпреки че са с вас, те не принадлежат на вас.

Можеш да им дадеш любовта си, но не и мислите си,

защото те имат свои собствени мисли.

Можете да настаните телата им, но не и душите им,

защото душите им живеят в къщата на утрешния ден, която не можете да посетите, дори и в сънищата си.

Може да се стремите да бъдете като тях, но не се стремете да ги правите като вас.

Защото животът не върви назад и не се бави с вчера.

Вие сте лъковете, от които се изпращат децата ви като живи стрели … ”

Понякога в други хора (учител, приятел, брат, сестра, инструктор) откриваме това признание, за което копнеем, което ни подтиква да дадем всичко от себе си в нашата конкретна посока.

Благодарение на тях имаме смелостта да останем на правилния път, да бъдем верни на таланта си, на себе си.

Наличието на ментор като подкрепа също може да бъде стимулиращо за това да не се отказваме пред тежката работа, която ни очаква, защото призванието, което имаме, е нещо, което иска да ни изтласка много по -високо, отколкото си мислим, че е възможно за нас, ако не го направихме няма силна подкрепа на някого.

Друг момент е, че дори ако липсва специфичен талант или вдъхновение, за нас все още има надежда: това са качества, които могат да се развият чрез упорита работа.

Талантът не винаги е равен на упорита работа, но обратното уравнение винаги е вярно.

Упоритата работа е нещото, което ни позволява да излезем от зоната си на комфорт и да произведем нещо, за което не вярвахме, че може да бъде в нашите способности.

Това е храна за нашето творчество, за нашия вътрешен пламък.

Чрез упорита работа и като останем верни на призванието си, можем да преодолеем пречките и трудностите, които ни отделят от идеалния образ на себе си, който ни призовава от бъдещето, от „къщата на утрешния ден“, която другите хора не могат да посетят, а не дори в сънищата им.


Оригинална публикация вижте ТУК