Учениците от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ получиха голямата награда в междуучилищната надпревара „Безопасна любов“, организирана от сдружение „Жажда за живот“ – Сливен. Пред препълнената зала екипът на гимназията представи постановка, свързана с темата за безопасната любов, която предизвика множество аплодисменти, размисли и страсти.

Сюжетът в постановката бе на моменти краен, но постигна целта – да предизвика младежите да помислят за разумен и здравословен сексуален живот. Този факт натежа и при избора на журито. В старанието си за атрактивност учениците от Художествената гимназия смаяха всички, когато част от трупата влезе в залата на Военния клуб с мотор. В програмата на „Безопасна любов“ се представиха обще 7 училища.

„Предизвикателството беше голямо. Имаше изненади в последния момент, но такава беше идеята. Никой не знаеше кой с какво ще се представи. Имаше интересни интерпретации по темата, различни прочити. При някои любовта се изразяваше в танци, при други – с думи, трети пък застъпиха театралния момент. Истината е, че всички бяха изключително добре подготвени.“ Това са част от коментарите в офиса на «Жажда за живот».

Екипът, представил Художествената гимназия, получи като награда двудневен тренинг в хотелски комплекс „Дивеците“ – с. Ичера. Техни подгласници в класирането са Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Захарий Стоянов“ и Професионална гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“. Изненадващо за публиката и участниците Община Сливен и Регионалното управление на образованието, връчиха специални награди. Милена Чолакова – директор на дирекция “Образование, култура и връзки с обществеността“ в община Сливен връчи приза на Езиковата гимназия, а Кристиана Станкова – старши експерт в Регионално управление на образованието в Сливен отличи Художествената гимназия.

Всички участници получиха и „Жаждификати“ от организаторите от „Жажда за живот“ за атрактивното си представяне.

Доброволците Елена и Вики по проект „Връстници обучават връстници за сексуално предавани болести“, финансиран по Програма Еразъм+ посрещаха гостите с табло за любовни послания с въпроса „Какво е любовта“.

„Любовта е прекрасно състояние на духа“,Р+З=В.Н.Л. Да се знае!!!“, „Любовта е фантастична, но без доверие и чувствата не стават“ са част от посланията на младежите, поставени на таблото. За други любовта се заключва в сексуалния акт. Но при всички се отличава разумния поглед към безопасния сексуален контакт. А това беше основната ни цел.“ Това е част от посланията, написани на таблото.
Успореднио с това близо 30 души изследваха безплатно и анонимно своя HIV-статус в мобилната лаборатория на Кожно-венерическия диспансер пред залата. Всички резултати за щастие са отрицателни.

Събитието бе заснето и предстои да се излъчи в цялостен вид по местната телевизия Канал 6, които проявиха сериозен интерес към спектакъла.

„Безопасна любов“ е поредната ни атрактивна инициатива в антиспин кампаниите, които организираме няколко пъти в годината вече повече от 5 години. Продължаваме да работим в тази посока, защото безопасния и разумен сексуален живот сред младежите е важен не само за тях индивидуално, но и за цялото общество“.