Сдружение „Жажда за живот“ и младежи от Сливен доказахме, че животът с Еразъм+ наистина няма граници. Това се случи в Градската градина на Сливен на 5 май 2017г. Инициативата «Живот без граници с Еразъм+» бе заключителна в редицата прояви, които организирахме, посветени на Европейската седмица на младежта в Сливен.

Младите хора демонстрираха изключително добри познания за Европейските държави и техните столици, но получиха и нова информация. На специална скреч-карта на света те разпознаваха столиците на държавите и отговаряха на въпроси, свързани със съответната страна.

Следващ етап в надпреварата бе търсенето на «съкровища», които бяха разположени на различни места в Градската градина. Много от посетителите в парка бяха озадачени от гледката на бягащи наоколо младежи, които усилено търсят нещо на странни места – храсти, пейки, билбордове. Там бяха скрити «ключове» към следващ етап от играта. Привлечени от забавната ситуация, много хора се запознаха с повода за нея – Европейската седмица на младежта и възможностите, които предлага  на младежите програмата Еразъм+ и Европейската доброволческа служба.

С много емоции и настроение играта завърши, а победителите получиха своите награди.

По-рано през седмицата доброволците ни по програма Еразъм+ се срещнаха с ученици в няколко гимназии в Сливен. Там в дискусионни форми те обясниха същността на Програмата и възможностите за личностно развитие, които предлага. С лични примери доброволците привлякоха вниманието на завършващите ученици. Последваха редица въпроси, относно Еразъм+.

Най-забавно ставаше, когато доброволците и учениците коментираха дали доброволчеството в друга Европейска страна е просто туризъм. Доброволците обясняваха, че проектите им в други страни са свързани с теми, с които са предварително запознати. Но това в никакъв случай не ограничава възможността доброволците да се запознават с културата и забележителностите на съответната страна. Те уточняваха, че при изпълнен проект, доброволците получават сертификат Europass.

Европейската седмица на младежта се провежда за осми път от 1 до 7 май. Тя се проведeвъв всички 33 държави, участващи в Програмата „Еразъм+“. Европейската седмица на младежта тази година протече под мотото „Shape it, move it, be it“. Целта бе да насърчи младите хора да изградят бъдещето си чрез участие в дискусиите, относно бъдещето на политиката за младежта на ЕС, да пътуват в чужбина чрез Програмата за мобилност „Еразъм+“.