Причинител: Neisseria gonorrhoea – това е микроорганизъм, с форма на двойка бобени или кафени зърна, обърнати едно срещу друго с вдлъбнатите си страни.

Начин на заразяване: по полов път или по време на раждане (инфекцията може да попадне в очите на новороденото).

Клинична картина: Триперът е силно заразна болест с кратък инкубационен период – от 3 до 5 дни. При мъжете заболяването протича със силно парене и болки при уриниране, с жълто-зелен гноен секрет, изтичащ от пикочния канал (уретра), болезнени ерекции, особено нощем. Често пикочните пътища се възпаляват, при което болките се засилват, появява се кръв в урината, тежест в скротума, повишена температура и отпадналост. При нелекуване заболяването хронифицира: болките и паренето намаляват, секретът се свежда до една оскъдна и бистра “утринна” капка, която се получава само след изстискване на уретрата, урината се избистря.

При жената заболяването протича с възпаление на уретрата и лигавицата на маточната шийка: парене и сърбеж до болка в уретрата, особено при уриниране, жълто-зелен секрет от влагалището. При нелекуване на възпалението симптомите отслабват: оскъдно вагинално течение и минимално парене при уриниране. При жените острите симптоми могат да липсват и заболяването да се изяви с усложненията.

Има и извънполови форми на гонорея: очна, кожна, гърлена и други.

Усложнения: гонореята е една от главните причини за стерилитет и хронични възпалителни заболявания на половите органи.

За да се постави диагноза се прави микроскопско изследване и посявка на материал, взет от половите органи, ректума или назофаринкса.

Лечението се провежда задължително от лекар.