Какво представлява HPV?

Това е вирусна инфекция, предизвиква се от човешки папиломавирус (от английски human papillomavirus (HPV)) HPV е широко разпространен сред хората вирус, засяга кожата и лигавиците и причинява много болести, включително и рак на шийката на матката. Познати са над 100 типа на вируса, като 15-20 от тях са наречени „високорискови“ и ако действат достатъчно дълго време, могат да причинят рак на шийката на матката и други карциноми в областта на гениталиите. Човешкият папиломавирус е високо устойчив към условията на външната среда, което спомага за неговото широко разпространение сред хората. В повечето случаи инфекцията протича безсимптомно.

Как се заразява човек?

Заразяването става при полов контакт чрез вагинален, анален или орален секс. Малките ранички по кожата улесняват навлизането на вируса. Доказано е, че е възможно заразяване и само по време на любовна игра, т.е без да има същински сексуален контакт. Заболяванията предавани по полов път се наричат сексуално предавани инфекции и имат голямо значение, тъй като засягат предимно млади хора. Познати са от дълбока древност като венерически болести. Някои от тези заболявания могат да доведат до безплодие както при жените, така и при мъжете. Други от тях сериозно нарушават здравето на човека. Заразяване по извънполов път е възможно теоритично, но на практика е изключително рядко. Възможно еи предаване на инфекцията от майката на плода по време на раждане. Най-често заразяването става във възрастта между 18 и 28 години при сексуално активни мъже и жени.

Как да се предпазим /превенция/?

Най-сигурният начин за предпазване от заразяване е защитен секс -използването на презерватив при сексуален контакт, като Презервативите не са 100% защита. Рискови фактори за развитието на тези заболявания са честата смяна на партньорите, ниската сексуална култура, лошата интимна хигиена. ранно начало на сексуалния живот, боледуващите от полово предавани болести, голям брой раждания, раждане в много ранна възраст, използване на орални контрацептивни средства, намалени защитни сили на организма /нарушена имунна система/.

Какво прчинява HPV?

Повечето HPV вируси не водят до заболяване, тъй като имунната система на организма се справя с тях. Когато обаче инфекцията продължи достатъчно дълго време може да доведе до следните заболявания: Доброкачествени генитални тумори * Острите кондиломи * Гениталните брадавици * Плоските кондиломи – откриват се при профилактично колпоскопско изследване. Цервикални преканцерози, преканцерози и карцином на влагалището Рак на шийката на матката Рак на ануса Извънгенитални заболявания, които са по-малко познати Обикновени брадавици по ръцете, пръстите и китките са най-честата форма на папиломавирусна инфекция. Те могат да бъдат единични или множествени, като понякога се сливат помежду си. Плантарни брадавици или т.нар. „кокоши тръни“ са дълбоки брадавици, разположени по стъпалата. Те са дребни, рязко ограничени, с груба повърхност и са болезнени при натиск. Юношески брадавици. Това са множествени, дребни, плоски образувания с цвета на околната кожа. Засягат предимно деца и младежи. Разпространени са предимно по лицето, но се срещат и по брадата и гърба на ръцете. С времето обикновено изчезват спонтанно, но могат да останат непроменени с години.

Основни методи на профилактика

Ваксиниране – Вече съществува ваксина срещу четирите най-често срещани типа човешки папилома вирус. Тя се прилага трикратно – на произволна дата, на втория месец след първата ваксинация и на шестия месец след поставяне на първата доза. Ваксината предпазва от заразяване с HPV, който причинява рак на шийката на матката и генитални кондиломи.
Редовни гинекологични прегледи – Всяка жена, след като стане сексуално активна, трябва да ходи на редовни профилактични прегледи, като при необходимост и след определена възраст се прави цитонамазка. Скрининговият метод води до ранно диагностициране и намалява броя на смъртните случаи от рак на шийката на матката с около 70%.

Лечение

Как се лекува рак на шийката на матката?

В ранните стадии на заболяването – задължително се прави конизация – процедура, при която се изрязва засегнатото парче тъкан с формата на конус. Задължително се изследва хистологично. След това са необходими периодични гинекологични изследвания.
В напредналите стадии се извършват: Хистеректомия – операция, при която се отстранява матката и околни анатомични структури, засегнати от туморния процес. Лъчелечение – самостоятелно или съчетано с операция. Използват се лъчи, които прекъсват размножаването на туморните клетки. Химиотерапия – чрез специални медикаменти се унищожават туморните клетки в цялото тяло. Въпреки приложеното лечение, напредналият рак на шийката на матката е с лоша прогноза. Затова профилактиката има изключително значение!

Ваксина срещу рак

Ваксината съдържа малка доза високо пречистени вирусоподобни частици от четирите типа HPV, които активират имунната система на организма да изгради антитела срещу четирите типа HPV и самият организъм да се пребори със заболяването. При среща с HPV вируси, тези антитела неутрализират вируса и не позволят да се развие инфекция и заболяване. Така при ваксинираните жени се изработва траен имунитет срещу вируса, но само при съответните четири типа. Поради това следва да продължат да бъдат предприемани всички предпазни мерки срещу полово предаваните болести. Ваксината не замества стандартната скринингова процедура – профилактични прегледи и цитонамазка (пап-тест) за откриване на ранни стадии на рак на маточната шийка.

Кой може да се ваксинира?

Ваксината е предназначена за момичета и млади жени на възраст между 9 и 26 години . Това е възрастта, в която започват първите сексуални контакти, затова е препоръчително ваксинирането да се извършва преди първия полов контакт. Ваксината е показала ефикасност и при жени до 45-годишна възраст. Самата ваксина не може да причини инфекция и заболяване! Рядко могат да се появят нежелани реакции, както при всички ваксини: * Болка, подуване и зачервяване на мястото на инжектиране. * Леко повишаване на температурата. Тези реакции отзвучават бързо и не водят до сериозни последици. При евентуалната им поява задължително се прави консултация с лекар.

Колко време действа ваксината? Счита се, че прилагането на ваксината създава траен и устойчив имунитет. Тъй като ваксината е сравнително нова, имунизираните жени са проследени в рамките на пет години, като при тях се наблюдава висок и стабилен имунен отговор.