Безплатни правни, психологически и здравни консултации на родители и младежи, свързани с наркотични зависимости, организира сливенската неправителствена организация „Жажда за живот“. Инициативата е посветена на Международния ден за борба срещу злоупотребата с наркотични вещества и незаконния им трафик – 26 юни.

Всеки, който е засегнат от този проблем, независимо дали е родител или зависим може да получи безплатна консултация със специалистите на организацията – юрист, психолог и експерт от отдел „Зависимости“. Ако проблемът е свързан с психичното здраве, специалистът-психолог ще бъде на разположение от 11.00 до 12.30 часа. Ако търсите правна консултация – юристът на организацията ще приема от 12.30 до 14.00 часа. За друга информация или консултация специалистите на Сдружение „Жажда за живот“ ще бъдат в офиса през цялото време. Посещението ще бъде при гарантирана анонимност на лицата. Офисът на Сдружение „Жажда за живот“ се намира в Сливен, к-с „Печ“, етаж 7, офис 701.

Консултациите ще са полезни, както за нарко-зависимите, така и за техните родители. Точна статистика за употребяващите наркотични вещества в Сливен няма. При дългогодишната си работа с тази група, организацията е обхванала над 50 наркозависими лица на възраст до 35 години, като работи постоянно с около 40 от тях. Факт е, че се повишава културата и информираността на младите хора относно наркотиците, но е безспорен и фактът, че нараства броя на употребяващите такива вещества, било то леки или тежки наркотици. В повечето случаи, родителите не знаят как да реагират, когато научат, че детето им е попаднало в страшния капан, наречен наркотици. Не могат да разпознаят и сигналите, които децата им отправят с тези си действия. Тогава и решението за реакция се отлага във времето, поради страх, а това усложнява допълнително проблема.