Над 300 балона, символи на Деня на влюбените и два пъти повече презервативи раздадоха доброволците в клуба към сдружение „Жажда за живот“. Акцията бе част от кампанията „Презерватирай се“ по Програма „Превенция на ХИВ/СПИН“ на Министерство на здравеопзаването, чийто партньор за Сливен е неправителствената организация. На различни места в града – кв. Дружба, кв. Надежда и Център млади хора получиха своите подаръци и пожелания за честит Свети Валентин с напомняне за безопасно водене на сексуален живот.

За броени минути централната улица в Сливен се изпълни с хора с червени балони в ръце и сърца, които напомняха, че „Всеки ден е Антиспин ден“. Заедно със сърцата младите получиха и презерватив. Защото кондомът е най-сигурния начин за предпазване от сексуално предавани инфекции.

„Искаме да кажем на нашите връстници, че употребата на презервативи ще ни предпази от ХИВ/СПИН и други инфекции, а фактът, че ние раздаваме презервативите, би трябвало да предизвика по-голямо доверие у нашите връстници. А така по-лесно те ще могат да разберат сериозността на проблема със СПИН“, заяви Даниела Лазарова – доброволец в клуба на сдружение „Жажда за живот“.

От проведените разговори с младежи в Сливен стана ясно, че все още подрастващите не вярват, че сексът освен удоволствие е голяма отговорност. „Презерватирай се“ е кампания, насочена в тази посока. Това доброволците в организацията всяка седмица ще напомнят на своите връстници, раздавайки им презервативи и ще разясняват рисковете от необезопасения секс. Защото „Всеки ден е Антиспин ден“.