„Обичайте се безопасно, защото „Животът е безценен“! Това послание отправи в Сливен „голямо сърце“ в центъра на града. Поводът бе втората част от АНТИСПИН-кампанията „Животът е безценен“.

В рамките й бяха раздадени над 2 хиляди презерватива, още толкова информационни материала, а над 50 души изследваха анонимно и безплатно своя HIV- статус в мобилната лабораторията на РЗИ – Сливен. Всички резултати бяха отрицателни.
Балони-сърца зарадваха близо 200 жители на Сливен, а десетки се снимаха с „голямото сърце“ на сдружение „Жажда за живот“. То бе изработено по идея на доброволците към организацията и предизвика стотици усмивки на хората в центъра на Сливен. Идеята беше подкрепена и от Младежкия информационно-консултантски център ЖзЖ (МИКЦ).

Всичко започна в 12 часа на площада пред бившето кино „Българка“, където се събраха над 40 доброволеца от „Жажда за живот“ и БМЧК. Заедно с „голямото сърце“ младите провокираха хората да се замислят, че трябва да се усмихваме и да бъдем внимателни в сексуалните си контакти. На информационния щанд бе разположена и т.нар. „Любовна кутия“, чрез която желаещите можеха да опитат да поставят презерватив без да виждат, докато останалите ги наблюдават. Малко бяха смелите, които да опитат. Имаше сполучливи опити, но имаше и не толкова добри. Въпреки това, всички предизвикаха много настроение сред младежите и насочи вниманието им към безопапосно сексуално певедение.

Успоредно с дейностите в центъра на Сливен доброволци на „Жажда за живот“ раздаваха презервативи и информационни материали в кварталите „Даме Груев“, „Дружба“ и „Надежда“.

Кампанията „Животът е безценен“ в Сливен за 14 февруари е най-мащабната в града досега, защото се организира в партньорство между РЗИ, „Жажда за живот“, БМЧК и „Здравето на ромите“. „Жажда за живот“ официално заяви своята воля за това и работи близо 3 години за изграждането на подобно сътрудничество“ , коментираха от организацията.

Убедени в резултатите на кампанията в последния момент се включи и Местната комисия за борба с трафика на хора – Сливен, с подкрепата на Националната комисия за борба с трафика на хора.

„Животът е безценен“ в Сливен се реализира чрез Министерство на здравеопазването по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария“.

„Животът е безценен“ е част от репликата на героя във видеоклипа на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ на Министерство на здравеопазването. В него се казва още: „ПРЕЗЕРВАТИВЪТ СТРУВА СТОТИНКИ, А ЖИВОТЪТ Е БЕЗЦЕНЕН“.