На 19 май отбелязваме Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод сдружение „Жажда за живот“ и „МИКЦ – Жажда за живот“ организират специален концерт. Чрез него организаторите ще предизвикат младите хора към съпричастност със заразените с вируса, предизвикващ нелечимия СПИН. За да е по-мащабна кампанията, концертът е съчетан с проявите, посветени

на Нощта на музеите и галериите. Общият концерт ще се състои на 18 май пред зала „Сирак Скитник“, а началото му е в 18:00 часа. Програмата, посветена на Деня за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН е с начало 20:30 часа. Специалното участие в програмата за Деня за съпричастност е на Зоран Койнович. На сцената ще се изявят доброволци от клуба към „Жажда за живот“ и балет „Авангард“ към Военен клуб – Сливен. Татяна Велева ще представи уникално светлинно шоу. Танцово шоу ще представят Александра Митева и Николай Сивов, а Ицо Вихъра е подготвил специална бийт-бокс изненада. Концертът се организира съвместно с Художествената галерия – Сливен и РЗИ. Концертът ще завърши с програма на Лейди Би.

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ има за цел да напомни че, тзи хора са сред нас и се нуждаят от нашата толерантност и подкрепа. И колкото и да сме различни, независимо от нашия пол, възраст, професия и социален статус, всички ние живеем в свят, в който ХИВ съществува и всички ние носим отговорност да помним и да реагираме, защото животът е безценен. В България Денят се отбелязва от 1992 година.

Проявите, свързани с Денят са по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ на Министерство на здравеопазването. По тази Програма партньор на министерството е сдружение „Жажда за живот“. „МИКЦ – Жажда за живот“ е към Националния център за европейски младежки програми и инициативи(НЦЕМПИ), Национална програма за младежта на Министерство на образованието, младежта и науката.