Българската традиционна храна, обичаите, студеното време и традиционната музика са впечатлили Соня, която е доброволец в „Жажда за живот” в Новогодишната нощ. Соня е доброволец по Европейската доброволческа служба. Тя посрещна Коледа и Нова година в Сливен със свои приятели и сподели, че „все пак те се съобразиха и с обичаите на моята страна – Испания”. Соня допълни, че всички са й пожелали да й се сбъдне мечтата – да си намери работа като социален работник и да се развива професионално в тази посока. „Ядох традиционната за България баница. Тук се теглят късмети. На мен ми се падна да пътувам много”, сподели Соня със задоволителна усмивка.

Въпреки доброто настроение и компания, семейството и приятелите са й липсвали много. Липсвали са й и испанския език, традиционната им храна и топлото време. „Температурите в Севиля не могат да се сравнят с тези минус 15 градуса в Сливен. Студено беше”, сподели Соня.

Но въпреки всичко моята Коледа и Нова година в България бяха различни и изпълнени с много положителни емоции празници.

Доброволката на „Жажда за живот” – Сливен Соня разказа как се посрещат в Испания празниците.

Както в България, така и в Испания малко са магазините и ресторантите, които работят в първия ден на Новата година. Обикновено те са на отдалечени места. Затова предпочитат основно да консумират останалото от новогодишната нощ, разказа Соня.

В Испания между 5 и 8-ми януари, в зависимост от автономните общности, се чества Денят на Тримата крале. Нощта преди този ден децата трябва да са написали писмо до Тримата крале, за да си пожелаят подаръци. А през деня на празника в големите градове има коли с деца и възрастни, които хвърлят бонбони и подаръци. Хората, които са били послушни, получават сладкиши и подаръци, а непослушните получават пресни въглища.

«Въпреки всички различия, едно е общото между всички. По време на празниците всички сме добри и в добро настроение. Пожелаваме си да сме през цялата година и занапред така», заключи Соня.