Бебето придобива представа за заобикалящия го свят чрез игрите с вас и с тези, които се грижат за него. Докато не започне да пълзи и ходи, забавленията му са относително пасивни и се ограничават единствено до неговия социален контакт с вас. Ако наблюдавате внимателно бебето, докато си лежи в креватчето или седи във високото си столче, ще забележите, че то остава напълно неподвижно за много кратко време: щом си допре крачетата едно в друго, то ги свива в коленете; протяга се да докосне някоя играчка; опитва се да се люлее на столчето, както и да се обръща от гръб на корем и обратно в креватчето.

Детето се нуждае от физическа активност. Играйте с детето си, но от време на време го оставяйте на земята самичко. Така то ще изучи своите физически способности. Ако постоянно закриляте бебето и не му позволявате да се занимава със себе си, то няма да осъзнае, че ако се протегне напред, полагайки физическо усилие по собствено желание, ще стигне до играчката, която иска да вземе.

Масажът и гимнастиката подобряват работата на дихателната и сърдечно-съдовата системи, стимулират развитието на нервната система, сетивните органи и опорно-двигателния апарат. Те подобряват емоционалния тонус на детето и повишават защитните сили на детския организъм срещу различни заболявания. Чрез навреме и правилно усвоени движения детето опознава окръжаващата го среда, което е изключително важно за правилното му нервно-психическо развитие.

Масажът и гимнастиката могат да започнат, след като бебето навърши 1-1,5 месеца при условие че е напълно здраво и с тегло над 4 кг. Най-подходящото време за гимнастика е сутрешното бодърстване. Гимнастиката трябва да се прави, след като са изминали 1-1,5 часа от последното хранене. Добре е да се спазят следните условия:

 • стаята да е проветрена и с температура 21-23˚C;
 • бебето да е голичко и поставено върху подходяща повърхност (например маса или диван), покрита с мека недразнеща кожата постелка;
 • ръцете на този, който ще прави масажа, е добре да бъдат предварително затоплени, да са с добре изрязани нокти и кожички, без бижута, които могат да наранят детето;
 • по време на масажа създайте положителна емоционална атмосфера, като пеете или говорите на детето;
 • масажът се прави ежедневно с изключение на дните, в които детето е болно. Редуват се поглаждане, почукване, размачкване, разтриване, като всяко действие се повтаря 4-5 пъти в следната последователност – ръце, гърди, корем, крака, гръб;
 • поглаждане – извършва се от периферните части на тялото към сърцето;
 • потупване – правят се резки отчетливи движения с върха на пръстите. Не се прилага в областта на сърцето, корема и бъбреците;
 • размачкване – извършва се върху ръцете и краката с кръгообразни притискания, които започват от пръстите и завършват към рамото и бедрата;
 • разтриване – извършва се с дланта или пръстите. Разтриват се предимно големите мускули на ръцете, краката, корема и дупето. Ставите и гръбначният стълб не се разтриват.

Масажът се извършва, докато детето започне да ходи самостоятелно.

Гимнастика

През първото тримесечие гимнастиката може да е активна и пасивна.

Пасивната гимнастика се извършва изцяло с ваша помощ:

 • Разтворете няколко пъти едновременно ръчичките на детето встрани и кръстосайте пред гърдите.
 • Повдигайте ръцете нагоре – докато стигнат до двете страни на главата, после сваляйте ръцете надолу, докато се изравнят с дупето.
 • Разтрийте дланта и всяко пръстче.
 • Сгънете няколко пъти двете крачета към коремчето и разгънете обратно без натиск.
 • Сгънете крачетата в коленете, поставете дланите си върху подбедриците, разтворете крачетата като на жабче. Повторете няколко пъти.
 • Велосипедист – движете крачетата като за каране на колело.
 • Тупаница – при положение по гръб – сгъвайте и разгъвайте допрените едно до друго крачета в коленете и бедрата.

Активната гимнастика е с активно участие на детето:

 • Рефлекторно пълзене – сложете детето легнало по корем и допрете длан до ходилата му; бебето самò изтласква тялото си подобно на пълзене.
 • Танцуване – обхванете с ръце изправеното във вертикално положение дете, докоснете с крачетата му подложка (масата, дивана) – детето ще се оттласка самò, усещайки опора.
 • Плувец – края на третия месец; повдигнете с двете ръце детето, запазвайки хоризонталното му положение по корем. То ще започне да мята ръчички и крачета, сякаш плува.

През второто тримесечие мускулният тонус се нормализира и целта на гимнастиката и масажът е да се подобри координацията на мускулите на ръцете и тялото, да се подготви детето за пълзене и обръщане от гръб по корем и обратно.

През третото тримесечие се налага по-малко масаж и повече гимнастика.

Така например е добре да се стимулира пълзенето, като се поставят интересни за детето играчки на известно разстояние от него.

Подпомагане на стоенето може да се постигне, като се дава възможност на детето да се хване за самостоятелна опора. Обикалянето ѝ се стимулира с предлагане на различни играчки на известно разстояние. При това детето пристъпва странично.

Четвърто тримесечие – прохождането се случва обичайно между 9 месеца и година и 1-2 месеца. Подходящо е упражняване на ходене с помощ и придържане отначало на двете ръце до преминаване към придържане само на едната. Добре е стимулирането на катерене върху катерушка.

Закаляване

Закаляването е основно средство за повишаване на защитата на организма срещу заболявания. Неговата ефективност е добре позната и потвърдена от практиката. За да се постигне това, трябва да се спазват следните принципи:

 • индивидуален подход при избора на закалителни процедури и на техния обем;
 • последователност при прилагане на закалителните процедури от по-щадящи към по-силно действащи;
 • системно ежедневно провеждане и непрекъснатост през цялата година независимо от сезона.

При закаляването се използват естествени фактори.

Пребиваването на открито е най-обикновената и разпространена форма на закаляване през цялата година. Свежият въздух подобрява окислителните процеси в тялото, действа благоприятно на нервната система. Въздушните процедури се провеждат под формата на разходки и игри на открито. През лятото те могат да започнат след изписване от родилния дом, а през хладните сезони – след 10-12-ия ден до първия месец при температура на въздуха 10-12˚С. Въздържайте се от разходка само при силен снеговалеж, дъжд, мъгла, силен вятър. Малките бебета трябва да се извеждат при температура над 0˚С, а към края на първата година дори при около и над –5˚С. Свежият въздух приспива бебетата, поради което е добре те да са в специален спален чувал или завити във вълнено одеяло.

Въздушни бани в стаята могат да се провеждат още през първото шестмесечие. Във времето за смяна на памперса оставяйте детето да рита голо при стайна температура, отначало по няколко минути, а след това увеличавайте времето до 10-15 минути. Така бебето постепенно ще свикне да понася по-лесно по-ниските температури. През второто полугодие въздушни бани могат да се провеждат на открито при температура не по-ниска от 20˚С. Детето може да играе голо на двора или в парка върху одеяло. Ако започне да потреперва, киха, посинява, трябва да се облече.

Водните процедури започват от третия-четвъртия месец. Най-лесни са обтриванията с мека кърпа, натопена в хладка вода. Всички деца харесват обливанията със слънчева вода. Отначало тя трябва да бъде с температура 36 градуса, като за децата над 1 година постепенно се намалява до 28 градуса.

Слънчевите бани са прекрасно средство за укрепване на детския организъм. При кърмачета се препоръчва само частично излагане на слънце на крачетата и ръчичките. След първата година може да се излага цялото тяло на детето, като на главичката му трябва да има лека памучна или ленена шапка. Тук в пълна сила важи правилото за постепенност. Започнете с 2 до 5 минути и постепенно увеличете престоя на слънце до 30 мин. Русите със светла кожа деца по-лесно изгарят. Слънчевата баня завършва с обливане с хладка вода.

Слънчевите бани може да се проведат на море, на планина и у дома. В планината въздухът е чист и богат на ултравиолетови лъчи, които съдействат за образуване на витамин Д в кожата. Ако решите да отидете с детето на море, подгответе детската кожа предварително, като започнете слънчевите бани у дома. Не забравяйте слънцезащитен крем с подходящи съставки, предпазващи от ултравиолетови лъчи.

Всички тези процедури съчетайте с масаж и гимнастика.

Източник: УНИЦЕФ