Бебетата чуват още от началото на своя живот. И това не означава, че започват да чуват, след като се родят. Това означава, че те чуват още докато са в утробата на майката. Около петия месец на бременността слуховият апарат на бебето е напълно завършен, но дори преди това то може да възприема звуците.

Освен че чува, бебето в корема на майката може и да разграничава звуците. На познати и непознати звуци бебетата реагират по различен начин. Установено е, че веднага след раждането бебетата могат да разпознаят гласа на майка си. И не само това – те могат да разпознаят дали майката говори на някой друг или на тях самите! Разбира се, бебето не разбира точния смисъл на думите. Но то разбира тембъра, тона, интонацията, силата на гласа и посланията, които речта носи. Бебето реагира по-бурно на думи, които имат емоционално значение за майката или за него самото. Когато говорите на бебето с нежни и топли думи, то също ви отговаря – гука, размахва ръчички и крачета, усмихва се. Понякога то плаче, пищи, прохърква, примлясква – издава най-различни звуци, с които изразява как се чувства и се подготвя за думичките, които ще се научи да казва по-късно. Така то се опитва да общува с вас и е важно вие да отговорите на тези опити.

Откликвайте на всеки опит на бебето за комуникация, като имитирате звуците, които издава, или неговите жестове, отговаряте с думи на гримасите и движенията на тялото, усмихвате се или назовавате чувствата му – така вие го учите да общува. Тази „комуникация“ и „разговор“ в двете посоки са изключително важни за развитието на мозъка на вашето бебе.

Овладяването на речта ще се случи постепенно, през първите месеци и години от неговия живот – детето постепенно ще разбира какво означават думите; ще разбира все по-сложна реч и самото то ще се научи да говори. Този процес се случва бавно и постепенно, особено ако е подкрепен по подходящ начин от майката и от останалите близки, които са около детето и се грижат за него в ежедневието. Бебето не разбира, но запомня казаното. Нещата, които чува често, са му познати.

За да овладее езика, за да се научи да говори, малкото дете трябва да е слушало думите на речта още през първата година от живота си. Разговаряйте със своето бебе дори когато то все още използва само жестове, звуци – гука, гледа ви в очите и общува по този начин.

„Водете разговор“ с бебето по време на обичайните моменти в ежедневието, когато сменяте памперса на бебето, къпете го, храните го, сменяте дрешките или памперса му. Обръщайте се към него в тези моменти – с поглед, с усмивка, с думи. Назовавайте това, което правите: „Дай ми сега лявото краче… Точно така… Браво на детето! Сега другото краче! Другото краче е дясното, да! А сега ръчичките – хайде, вдигни ги нагоре… Знам, не е много приятно да минава блузката през главичката ти. Знам, че не обичаш много това. Затова ще бъдем бързи! Чудесно! Готови сме!“

С подобни думички можете да се обръщате към бебето във всеки един момент, в който се грижите за него.

Необходимо е също така да играете с бебето и да му говорите по време на игра. Можете да носите и люлеете бебето. Говорете с него, докато правите това. Показвайте му неща от околния свят и ги назовавайте. Правете това и когато сте вкъщи, и когато сте навън, на разходка. Казвайте на бебето къде ще ходите – на разходка, при лекарката, на гости. Обяснявайте му, когато го водите на ново място или когато вкъщи ще идва някой. Казвайте му, когато вие ще излизате от стаята или от дома ви. Обяснявайте кога ще се върнете и кой ще се грижи за него, докато ви няма.

Когато разговаряте с бебето, е добре да имате предвид следните неща:

  • Използвайте кратки, прости изречения.
  • През първите седмици говорете тихичко, а след това с достатъчно силен глас, без да викате.
  • Използвайте преувеличена експресия. Емоциите се предават не само с думите, които се използват, но и с тона на гласа.
  • Произнасяйте думите отчетливо и ясно.
  • Правете отчетливи паузи.
  • Използвайте често едни и същи думи, но в различни ситуации.

Постепенно, с порастването на бебето и детето, когато свикнете да общувате с него по този начин, то ще развива все повече уменията си да използва и думи. Важно е да продължите едновременно да го следвате и водите по пътя на неговото порастване и усъвършенстване. Когато детето казва нещо неправилно, не му казвайте, че греши – а повторете правилно казаното от него. Използвайте нещата, които то знае, за да му обясните неща, които все още не знае.

Общуването с бебето и малкото дете е необикновено и вълнуващо приключение.

Изживейте го заедно!

То подпомага развитието на детето. Говорете на своето дете всекидневно, във всеки един момент, в който прекарвате време заедно.

Източник: УНИЦЕФ