Ако детето ви диша учестено и трудно, шийните ямки, междуребрията и коремчето му хлътват, ноздрите се разширяват, кожата му е бледа, синкава или сивкава, а то е превъзбудено или вяло и отпуснато, вероятно има сериозно заболяване на дихателната, сърдечносъдовата система или натравяне

  • Ако детето повръща често, и то не само след хранене, коремчето му е подуто, повишава температурата, фонтанелата и очите му са хлътнали, езикът – обложен, възможно е признаците на обезводняване да се дължат на заболяване на храносмилателната система или натравяне.
  • Ако детето пищи, побелява, покрива се с пот, и особено ако последва повръщане, трябва да се консултирате с хирург поради опасността от остро настъпило преплитане на червата.
  • Ако детето има обрив тип „копривен“, често кихане, водниста хрема, задух, оток на лицето и слабините и това се случва след инжектиране на ваксина или медикаменти или приема им през устата, или ухапване от насекомо, бързо потърсете лекарска помощ, защото състоянието е животозастрашаващо.
  • Ако детето е неспокойно, плаче и след това извива цялото си тяло под форма на дъга, забивайки глава назад, не диша или мускулите на ръцете и краката потрепват, очите напомнят „залязващо слънце“ или спира игра и се втренчва за няколко секунди – може да става въпрос за гърч, който може да се дължи на висока температура, увреждане на нервната система или натравяне.
  • Ако бебето е в безсъзнание; ако бебето не се събужда – незабавно се обадете на личния лекар/педиатър на детето.

Винаги, когато виждате, че детето ви не се чувства добре, доверете се на родителската си интуиция и потърсете специализирана помощ навреме.

Източник: УНИЦЕФ