Всички знаем колко важно е ранното детско развитие. През първите години от живота си детето овладява умения, които предопределят бъдещето му. Как обаче родителите и близките, които се грижат за детето, да стимулират това развитие по най-подходящ начин?

Детските играчки, които се продават на пазара, са изключително разнообразни. Някои от тях обаче са некачествени, други – твърде скъпи. Дори ако на децата бъдат осигурявани разнообразни играчки, много от тях им обръщат внимание за кратко време, след което ги захвърлят. Възможно е обаче да се осигури разнообразие от стимулиращи и интересни игри и играчки за детето с подръчни материали.

Игрите и играчките, от които детето има нужда през първата година от живота си, са свързани със стимулиране на сетивата (зрение, слух, докосване, миризми, вкус) и възможност за развиване на уменията за хващане, пускане, координиране на движенията на ръцете.

Може да се направят разнообразни играчки, които звучат по различен начин. В шишета, буркани и кутии може да се поставят варива (ориз, боб, макарони, леща и др.), които издават звуци. В зависимост от обема на съда, от количеството и вида на пълнежа може да се осигури голямо разнообразие от звучащи играчки. Това, за което трябва да се внимава, е играчката да бъде обезопасена. Добре е да се използва съд с капачка с винт, тъй като децата в тази възраст не могат да ги отворят сами.

На необходимостта от разнообразни сензорни усещания при децата може да се отговори чрез играчки от различни парченца плат; чисти домакински гъби, кърпи за маса и др. Те стимулират тактилната сетивност на детето, тъй като са разнообразни като твърдост, грапавост и материя. Домакинските гъби, изрязани в различни форми и с различни цветове, може да се използват и като играчки за баня.

Може да се добавят различни естествени аромати (аромат на ванилия, канела, лавандула, липов цвят) към играчките, направени от домакинска гъба и плат. Ако сложим в еднакви бурканчета различни аромати, можем да играем на играта „хайде да помиришем“. Разбира се, трябва да внимаваме с избора на миризми. Те трябва да бъдат приятни и меки, а не остри. Ако детето реагира с нежелание, започне да плаче, не иска да помирише или започне да киха, не е подходящо да му предлагаме тази игра. Можем да я предложим отново в по-късна възраст.

Когато детето стане по-активно в придвижването, хващането, пускането и координирането на движенията на ръцете, можем да включим в игрите му и предмети от домакинството, които са пластмасови и метални: чаши, чинии и други съдове с различни размери, цвят и форма. Кутии с капак, лъжици, черпаци, отварачки, сламки, опаковки, щипки за пране са други възможни материали, които може да се използват за разнообразни игри.

Можем да използваме тези материали, като даваме на детето различни инструкции да занесе или донесе определен предмет. Можем да му покажем или да му дадем инструкция да направи различни неща с тях (например да сложи лъжицата в тенджерата и да затвори капака). За да се стимулират познавателните умения на детето, можем да му обръщаме внимание върху различните цветове (заедно с детето можем да сортираме предметите по цвят – белите капачки слагаме в тази кутия, а сините капачки слагаме в другата кутия). Можем да обръщаме внимание на големината (подреждаме пластмасови чаши с различна големина една в друга), на формата (да се разделят кръглите и квадратните капаци и кутии); на материала (дървени и пластмасови щипки). Предметите може да се броят; да се разделят поравно между детето и възрастния – подобни игри поставят началото на развитието на математическите умения на детето.

Всички тези материали може да се използват освен с образователна цел (да се развиват познания и умения), с цел игра и забавление (като се удрят един в друг различни предмети и така „се свири“ с тях; играе се на „скрит предмет“ – познай къде скрих синята чаша!), също и за сюжетно-ролеви игри (уж се храни куклата; уж се пазарува от магазина и др. под.). Децата обичат да имитират действията на възрастните. Още по-забавно е, когато използват в игрите истински предмети (истински портфейл, в който се слагат книжни пари; истински тенджери, чинии, прибори за готвене).

Фините двигателни умения на детето се усъвършенстват, като се учи да отваря и затваря капаци (с винт и без винт), кутии от сладолед, картонени кутии и др. Можем да предложим на детето пластмасово шише и различни материали, като къси въженца (ако въжето е дълго и детето го увие около себе си, може да се нарани), малки парчета плат, хартийки. Задачата му е да пъхне в шишето тези материали. Ако играем заедно с него и то е под непрестанен надзор от възрастен, можем да включим и боб, макарони и спагети сред материалите, с които трябва да се напълни шишето. Не трябва да оставяме детето само дори за кратко, ако има около себе си дребни материали, които може да погълне или да напъха в нослето си. Не трябва да му предлагаме и материали, които са чупливи и може да се пореже с тях. Подобни материали можем да използваме само заедно с него, когато следим за безопасността му.

Пресипването на вода, макарони, брашно от един съд в друг е изключително забавно и полезно занимание. Детето учи за вместимостта (различни по форма съдове изглеждат напълнени по различен начин с едно и също количество вода, боб, орехи или камъчета). Можем да покажем на детето как да промуши кърпичка или парче плат през дръжката на чаша или през руло от тоалетна хартия.

С ролките от тоалетна хартия можем да построим различни неща, да ги оцветим, да гледаме през тях като през телескоп, можем да ги нанижем на въженце (ролките може да са цели или да сме ги нарязали на парчета с различна широчина). Да се върже с въженце картонена кутия, която може да се дърпа за въженцето като камионче, е друга интересна идея за играчка. От плат може да се изработят кукли, топки, мечета и други играчки, като се напълнят с хартийки, памук, плат или варива, парчета сламки и други подръчни материали.

Събирането на природни материали – клонки, листа, камъчета, трева, цветя, шишарки и др. под., в зависимост от сезона също е изключително интересно, обогатяващо и стимулиращо преживяване за малкото дете.

Можем да изработим книжки на детето, като изрежем подходящи картинки от брошури, списания и вестници и залепим картинките на картон/листове хартия. Можем да нарисуваме и изрежем различни картинки, които да оцветим заедно с детето. Още през втората година на детето можем да му предлагаме молив и лист, за да оставя следи върху него. Съвместното рисуване е изключително интересно за детето. Можем да му разказваме истории, докато рисуваме; да го стимулираме то да рисува само. Около и след втората година все повече можем да ангажираме детето с рисуване и апликации. Можем да му изрежем предварително различни форми и фигури или заедно с него да късаме хартия в различна форма, която да лепим. Можем да използваме пластилин или да играем с тесто (вместо пластилин), като източваме и изрязваме фигурки с формички за сладки. Тестото можем да оцветим с боя за сладки или да го оставим безцветно. От едно и също количество тесто (две еднакви топки) можем да направим различни по форма предмети). Можем да оцветим макарони с боя за сладки и да нанижем герданчета и гривнички с тях. Домашните експерименти, като разтваряне на сол или захар във вода, забъркване на кашичка с различна консистенция от брашно и вода, са изключително интересни за детето.

За по-големите деца можем да предложим да класифицират различни предмети (големи и малки; тези, които стават за обличане, и други, които не стават за обличане; да разделят пластмасовите и дървените щипки и др.).

Разнообразни игри с правила и редуване също може да се играят с подръчни материали:

  • да сложим въженце/коланче на пода – детето трябва да ходи на пръсти до него или да го прескача. Може да се редуват две или повече деца. Възрастните също могат да се включат;
  • да сложим предмети, които детето трябва да заобикаля – като ходи на пръсти, на пети, напред, назад, да прескача с един крак, с два крака; да прескача предмети с различна височина (възглавничка; картонена кутия и др.).

За децата е интересно и полезно да имитират възрастните и да играят с нещата, които използват те в ежедневието си. Вместо да се трупат количества играчки, които омръзват бързо на детето, можем да му създадем достатъчно стимулираща среда чрез творческото използване на нещата, с които разполагаме в ежедневието. Забавлявайте се заедно с детето!

Източник: УНИЦЕФ