Причинител: вирус – Herpes simplex тип 2. Характерно за него (както и за останалите херпесни вируси) е склонността им към персистиране в латентно състояние в организма и наново активиране на инфекцията при спад в защитните сили на тялото. Херпесните вируси се характеризират и с множество различни механизми за разпространяване на инфекцията от човек на човек.

Начин на заразяване: предава се по сексуален път.

Клинична картина: е от няколко дни до 2-3 седмици. Първите симптоми са парене, болка при уриниране и при полов акт. По-късно се появяват малки мехурчета с големина от просено до лещено зърно с бистро съдържимо, което по-късно помътнява. След това те се разкъсват и се превръщат в болезнени повърхностни ранички покрити с тъмнокафяви корички. При възпаление на влагалището са налице: внезапно появяващо се течение, неразположение, повишаване на температурата, болки в коремната област. Регионалните лимфни възли са подути и болезнени. Сексуалните контакти през острият стадий на заболяването или по време на рецидив крият голям риск от заразяване на партньора.

Херпесният вирус остава „скрит“ в организма, там, където е имало обривна единица, без да причинява оплаквания. Обикновено се активизира отново върху гениталиите, когато имунната защита на организма намалее.

Диагнозата се поставя чрез вирусологично изследване на течност от мехурчетата.

Лечението се провежда от лекар.