Сифилисът е една от най-сериозните сексуално-преносими болести.

Причинител: Treponema pallidum („бледа спирохета“) – бактерия със спираловидна форма, която е силно подвижна. Спирохетата се нарича бледа поради нейното слабо оцветяване с анилинови бои и невъзможност да се види с обикновен микроскоп. Под въздействие на антисептични и дезинфекционни разтвори бледите спирохети загиват бързо. Измиването с вода и сапун е достатъчно за унищожаване на попадналите върху кожата спирохети.

Болестта има много разнообразни симптоми, които могат да имитират други болести, затова сигурната диагноза се поставя само след кръвен тест. Протича във стадии, продължаващи години наред и ако не бъде лекувана навреме, оставя тежки поражения върху болния.

Начин на предаване: Основните пътища за предаване са: по сексуален път – 90% (придобита инфекция) и от майката на бебето (вроден сифилис). Рядко сифилисът може да бъде предаден по извънполов път – чрез целувка, смучене на рани, сучене на мляко от болна майка. Контактно-битовият път на предаване има значение в около 10% от случаите – лъжици, вилици, чаши, четки за зъби, шпатули, стоматологични инструменти и др. Заразяване може да стане и по кръвен път – замърсени спринцовки при лица, употребяващи наркотици, нестерилни инструменти и т.н.

Сифилисът има три стадия на развитие. Лечението може да бъде успешно във всеки един, но само докато в организма не са нанесени физически увреждания на органите и тъканите. Това обикновено се случва при третичния сифилис. Тогава при лечение, бактерията се унищожава напълно, но пораженията остават.

Клинична картина: Сифилисът е хронично, циклично протичащо заболяване, с периоди на обостряне и затихване на симптомите.

Първичен сифилис
След инкубационен период (времето от момента на инфектирането до проява на първите симптоми) от 10 до 90 дни (най-често около 20) след инфектирането, на мястото на входната врата на инфекцията се образува раничка, по-рядко язва, наречена твърд шанкър (ulcus durum). Тя е с кръгловата форма с диаметър от 5 до 20 мм, гладко дъно с медно-червеникав цвят, с оточни твърди ръбове, неболезнена. Локализацията на язвата най-често е в областта на главата и препуциума на пениса, вулвата и влагалището. Няколко дни след появата на сифилистичната язва, регионалните лимфни възли се увеличават и достигат големина на лешник, като са неболезнени при опипване. Оставена без лечение раничката заздравява за няколко дни. Обикновено в този период, кръвните тестове стават позитивни при появата на шанкъра, но често и по-късно в хода на първия етап от болестта.

Вторичен сифилис
Вторият стадий на сифилиса започва средно 1 до 6 месеца след първоначалното инфектиране (най-често от 3 месец). Проявите са най-разнообразни, продължителността му е от 6 месеца до 4-5 години.

Най-значителният симптом са сифилистичните обриви (сифилиди), които се появяват по цялото тяло, неболезнени са, и не предизвикват сърбеж. В началото това са малки и дискретни петна с бледо розов цвят. С напредване на болестта обаче те прерастват в големи и забележими обриви разполагащи се по цялото тяло, най-вече в областта на дланите и ходилата, корема, гърдите, гърба и други места, като областта при челото се наричат „Короната на Венера”, а в областта на деколтето – „Огърлицата на Венера” (по името на римската богиня на любовта – Венера) .

Раничките около устата и половите органи също са често срещани в този период. Разположени върху триещите се повърхности напр. между краката, те се разрастват и се появяват широки кондиломи (Condulomata lata). Кондиломите се смятат за най-заразните симптоми на болестта – от тях се отделя богат на спирохети секрет, който може да бъде изследван.

Други възможни симптоми са болезнено гърло, треска и главоболие, увеличени лимфни възли, загуба на тегло, краткотрайната (за около 4 – 5 дни) повишена телесна температура, обикновено привечер, съпроводена от изпотяване.

При вторичният сифилис е възможно засягане на централната нервна система под формата на менингит със силно главоболие. Това обаче се случва при малък процент от пациентите.

Латентен сифилис
При нелечение на симптомите на вторичния сифилис, болестта преминава в латентен стадий за неопределен период от време. При него болният няма повече подобни оплаквания, но инфекцията продължава да се развива, като навлиза още по-дълбоко в организма. Тестовете продължават да са позитивни и болестта може да бъде предадена на други хора.

Третичен сифилис

След преминаването на латентния период сифилиса навлиза в последната си фаза. Тя започва приблизително няколко години след заразяването (от 3 до 10), но началото и не може да бъде определено с точност. За тази фаза са характерни поражения върху вътрешните органи, централната нервна система, кожата и други.

В третата фаза на болестта, по тялото се появяват образувания, които на пипане са твърди и приличат на гумени топчета или тумори. Те се наричат сифилистични гуми. Гумите са по-малобройни от обрива характерен за втория период. Те се намират под кожата, подвижни са спрямо нея, а големината им е с размер на бобено зърно до яйце. С времето те нарастват, размекват се и от тях изтича лепкава материя от гной и кръв. Разяждат кожата и подкожните тъкани, зараствайки бавно и причинявайки деформации и белези. При появата на гумозни образувания на небцето, те разяждат костта и се образува кухина между носа и устата, оставяйки тежки анатомични дефекти след себе си. Могат да се образуват също в областта на очите, предизвиквайки слепота. Появата им в мозъка води до психични разстройства, невросифилис или смърт.

Гуми навлизат също така и в костите и предизвикват възпаление и разрушаване на костите.

От вътрешните органи могат да бъдат засегнати черния дроб, стомаха, пикочно-половата система, но най-характерно е засягането на сърдечно-съдовата система, където при засягане на гръдната аорта се развива сифилитично възпаление на аортата.

Вроден сифилис

Сифилисът може да бъде предаден от бременна майка на плода. При скорошна инфекция вероятността за предаване на болестта е по-голяма от при инфекция в напреднал стадий. При една ранна инфекция и заразяване на плода в първите месеци през бременността, се ражда мъртво бебе, поради невъзможността за правилно създаване на органите му.

Сифилис на кърмачето се появява няколко месеца след раждането. В такива случай бебето има образувания (подобни на кожните сифилиди) около устата, дланите и ходилата, силни нарушения в костната система, увредени вътрешни органи, анемия и тежко цялостно състояние.

Сифилис на детската възраст се появява до 3-4 година след раждането. Характерни са кожните промени, подобни на тези при вторичен сифилис, патологични промени в дългите кости, засягат се важни органи, като черен дроб, очи, далак, тестиси и др.

Късният вроден сифилис започва в пубертета, като дотогава обикновено остава латентен и бива рядко забелязан. Пораженията при него са подобни на тези от третичния придобит сифилис – гумозните образувания. Наблюдават се и характерни изменения в развитието на зъбите, очите (възможна е слепота), формата на главата и носа (седловиден нос). Вътрешните органи остават често незасегнати, но психически детето почти винаги развива увреждания, като умствена изостаналост, нарушения в координацията и движенията, възможно е настъпването на прогресивна парализа.